EU:n metsäkatoasetus ja ”asianmukainen huolellisuus” -mistä on kyse?

EU:n metsäkatoasetusluonnos asettaa taloudellisille toimijoille ns. ”asianmukaisen huolellisuuden” velvoitteen. Puhutaan yleisesti myös due diligence’stä. Mistä oikein on kyse ja mitä se yrityksiltä vaatii?

Mitä asianmukainen huolellisuus tarkoittaa?

Asianmukaisella huolellisuudella tarkoitetaan yleisesti ottaen prosessia, jota käyttämällä yritykset voivat välttää toimitusketjunsa haitallisia vaikutuksia alkuperämaiden työntekijöille, ympäristölle tai esimerkiksi ihmisoikeuksille. EU:n asetusluonnos noudattaa OECD:n suositusta vastuullisen liiketoiminnan asianmukaisesta huolellisuudesta.

Erona suositukseen on, että asetuksesta tulee oikeudellisesti sitova. Yritysten tulee jatkossa tunnistaa, ehkäistä ja tarvittaessa lopettaa toiminta, joka aiheuttaa metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä.

"Yritysten tulee jatkossa tunnistaa, ehkäistä ja tarvittaessa lopettaa toiminta, joka aiheuttaa metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä."
— ACTS

Käytännössä kyse on yritysten vastuusta huolehtia oma toiminta ja toimitusketjut haitattomiksi maailma metsille. Jatkossa voidaan joutua todella tarkkaan miettimään esimerkiksi, mistä maasta metsä- tai muita biopohjaisia raaka-aineita hankintaan. Osittain sitäkin, mitä raaka-aineita ylipäätään käytetään tai on mahdollista käyttää.

Kolmiportainen huolellisuusvelvoite

Toimijoilla ja kauppaa käyvillä on vastuu, ettei metsäkatoa aiheuttavia tuotteita ole EU-markkinoilla eikä niitä viedä EU:n ulkopuolelle. Jos yrityksen hankintoihin, tuotantoon tai toimintaan muuten liittyy asetuksessa listattuja hyödykkeitä tai tuotteita, voi asianmukaisen huolellisuuden käyttö olla tarpeen. Kun järjestelmä on läpikäyty, yrityksen on tehtävä siitä rekisteröinti-ilmoitus (vakuutus). Toimijoilla ja kauppaa käyvillä on vastuu, ettei metsäkatoa aiheuttavia tuotteita ole EU-markkinoilla eikä niitä viedä EU:n ulkopuolelle.

Huolellisuusjärjestelmä on kolmeportainen: 1) tietojen ja datan kokoaminen mm. käytetyistä hyödykkeistä ja tuotteista, tuotantomaasta tai -alueesta maantieteellisine koordinaatteineen, toimitusketjusta, toiminnan laillisuudesta sekä metsäkadosta, 2) kootun tiedon pohjalta laaditaan riskinarviointi ja arvioidaan, täyttääkö tuote asetuksen vaatimukset, 3) jos riskinarvio (kohta 2) osoittaa riskiä, on yrityksen tehtävä lievennystoimia toimia, kuten hankittava lisätietoa.

Jos metsäkatoriskiä ei saada ”merkityksettömän alhaiselle” tasolle, tuotetta ei saa tuoda EU:n eikä vastaavasti viedä EU:sta eikä myydä EU:n sisämarkkinalla, jos kyse on EU:ssa tuotetusta hyödykkeestä.

Koskettaako aihe sinun yritystäsi? Me ACTS’ssa tiedämme.

Satu Räsänen

satu.rasanen@acts.fi

+358 40 1920 273

Edellinen
Edellinen

Yritysten vastuullisuus muuttuu pakolliseksi –oletko valmis?

Seuraava
Seuraava

EU toimiin metsäkadon pysäyttämiseksi.