Yritysten vastuullisuus muuttuu pakolliseksi –oletko valmis?

Yritysten vapaaehtoisuuteen perustunut vastuullisuustyö muuttuu sitovaksi

EU on asettanut vuosikymmeniä velvoitteita ja rajoitteita yrityksille tuotannon omia päästöjä, jätteitä ja tuotteita koskien. Nyt 2020-luvulla EU velvoittaa uudella kestävän kehityksen ja yritysvastuun lainsäädännöllä yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista ja ympäristöstä koko tuotantoketjussa. Tähän saakka vapaaehtoisuuteen perustunut vastuullisuustyö muuttuu lakisääteiseksi velvollisuudeksi.

Sitovia säännöksiä on valmisteilla mm. raaka-aineita, tuotesuunnittelua, toimitusketjuja, sidosryhmien huomioimista ja julkista raportointia koskien. Tämä tarkoittaa käytännössä, että jokaisessa yrityksessä on nyt alettava tunnistaa monimutkaisia toimitusketjun osia itse ja suunnitella tuotteet energiatehokkaiksi, kiertotalouden mukaisiksi sekä ihmisoikeuksia kunnioittaviksi.

Jokaisen yrityksen on otettava toimitusketjut kokonaisuudessaan haltuun, muuten maksetaan kalliisti   

EU:n komissio haluaa muuttaa maailmaa Green Deal-paketillaan ja laittaa vastuullisuussäädökset uusiksi jopa sanktioilla uhaten. Uusissa kestävän kehityksen lakiehdotuksissa ympäristöasioiden rinnalle nousee tasavahvasti ihmisoikeuksien loukkaukset.   

Yritysvastuuta koskevien lakien keskiössä on huolellisuusvelvoite ja rekisteröintivelvollisuus tai ilmoituskanavan käyttöönotto. EU:n metsäkatoasetus velvoittaa kaiken kokoisia yrityksiä, joiden toimintaan liittyy puusta valmistetut tuotteet, soija, palmuöljy, kahvi, kaakao tai nautakarja.

Yrityksen huolellisuusvelvoite ympäristönsuojelusta, ihmisoikeuksista ja hyvästä hallinnosta toimitus- ja arvoketjussa eli ns. EU:n yritysvastuudirektiiviehdotus asettaa vastuun toimitusketjusta suuremmille yrityksille kaikilla aloilla. Pieniä yrityksiä yritysvastuu koskettaa ”riskitoimialoilla”, kuten ruokaketjussa ja kaivannaisteollisuudessa mukaan lukien metallituotteiden valmistus. Finanssialan toimijoiden on varmistettava, että asiakkaat noudattavat huolellisuusvelvoitetta toimitusketjussa. Viranomaiset valvovat velvoitteiden noudattamista.

Yritykset kilvoittelevat lainsäädännön takaamassa reilussa pelissä, edelläkävijät hyötyvät 

Yritysvastuudirektiiviehdotuksen huolellisuusvelvoite tarkoittaa prosessia, jolla yritys tunnistaa, ehkäisee ja tarvittaessa lopettaa sellaisen toiminnan, jolla on haitallisia ihmisoikeus- tai ympäristövaikutuksia. EU:n yhtenäinen yritysvastuulainsäädäntö varmistaa, että yritykset toimivat ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen koko arvoketjussa ja kaikkialla maailmassa.

Ne yritykset, jotka ovat tehneet vuosia töitä kestävän kehityksen ja yritysvastuun eteen, saavat nyt merkittävää kilpailuetua. Kun pohja on kunnossa, on siitä helppo jatkaa organisaation, tuotteiden ja toimitusketjun kehitystyötä. Mattimyöhäset joutuvat laittamaan asiat kuntoon alusta ja nopealla aikataululla. Tämän EU takaa sillä, että velvoitteiden rikkomisesta voi joutua siviilioikeudelliseen vastuuseen ja jopa maksamaan vahingonkorvauksia kaikkialla maailmassa.

Kuinka hyvin yrityksesi tuntee uudet velvoitteet? Me ACTS:ssä tunnemme.  

Satu Räsänen

satu.rasanen@acts.fi

+358 40 1920 273

Edellinen
Edellinen

InACTion

Seuraava
Seuraava

EU:n metsäkatoasetus ja ”asianmukainen huolellisuus” -mistä on kyse?