EU toimiin metsäkadon pysäyttämiseksi.

Alun perin laittoman puunhakkuun hillitsemiseksi laadittu EU-sääntely ulottuu jatkossa myös ruokaan, kuluttajatuotteisiin sekä mm. biopohjaisia raaka-aineita tuotteissaan käyttäviin toimijoihin. Selkeä tavoite on, ettei EU:ssa enää kaupata eikä kuluteta tuotteita, jotka ovat peräisin metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen liittyvistä toimitusketjuista.

Mistä asetuksessa on kyse?

EU:n komissio julkaisi marraskuussa 2021 asetusehdotuksen globaalin metsäkadon ehkäisemisestä. Asetus vastaa Glasgown ilmastokokouksen metsäjulistukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää globaali metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Metsäjulistuksen on allekirjoittanut yli 100 maata muiden muassa USA, UK, Kongo, Brasilia, Papua-Uusi-Guinea ja kaikki EU-maat – myös Suomi.

Nyt globaalia metsäkatoa, kuten sademetsien massiivisia hakkuita ja kestämätöntä ruuantuotantoa aletaan hillitsemään taloudellisten toimijoiden laajalla due diligence eli asianmukaisen huolellisuusjärjestelmän käytöllä ja metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden tuonti- ja vientikielloilla. Asetus koskee EU:ssa toimivia yrityksiä.

Mitä hyödykkeitä asetus koskee?

Tähän mennessä EU-sääntely on koskenut laitonta puunhakkuuta (ns. EU:n puutavara-asetus). Uusi asetus koskisi puun lisäksi soijaa, palmuöljyä, kahvia, kaakaota ja nautakarjaa sekä niistä valmistettuja tullikoodattuja tuotteita, kuten nahkaa, suklaata ja huonekaluja. Tuonti- tai vientikielto uhkaa, jos hyödykkeet on tuotettu metsäkatoa aiheuttaen. Metsäkadolla tarkoitetaan tilanteita, joissa metsää on muutettu maatalouden tarkoituksiin 31.12.2020 jälkeen.

Mistä yritykset vastaavat?

Asetus vaatii toimijoita ja kauppaa käyviltä kolmeosaisen due diligence -järjestelmän käyttöä jokaisen asetuksessa mainitun hyödykkeen ja tuotteen kohdalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että toimijoiden on annettava tietoja itse tuotteesta, mutta myös alkuperämaasta ja alueesta sekä toimitusketjusta. Lisäksi toimijoiden on arvioitava ja analysoitavat riskit metsäkadolle sekä vähennettävä riskejä. Jos hyödyke tai tuote aiheuttaa metsäkatoa, ei sitä voi tuoda EU:iin eikä viedä EU:sta.

Vaikutukset eri toimialoihin Suomessa

Hyödykelistaus osoittaa, että asetus vaikuttaa metsätalouden lisäksi ainakin kauppaan ja maahantuontiin – erityisesti pakkaus-, elintarvike-, kemian-, nahka- ja kenkä-, puutuote-, huonekalu-, rakennustuote- ja taloteollisuuden toimijoihin.

Jos asetuksessa mainittuja hyödykkeitä tai tuotteita on mukana hankinnoissa, tuotteissa, tuotannossa, myynnissä tai esimerkiksi raaka-ainevalikossa, on yrityksessä oltava hereillä. Yksikin komponentti, jolla ei ole paperit kunnossa, voi tyrehdyttää koko tuotteen tuonnin tai viennin.

Asetus on tulossa voimaan arvioilta 1,5–2 vuoden päästä, joten prosessien pitää olla kunnossa ja testattu käytännössä ennen sitä.

Satu Räsänen

satu.rasanen@acts.fi

+358 40 1920 273

Edellinen
Edellinen

EU:n metsäkatoasetus ja ”asianmukainen huolellisuus” -mistä on kyse?