ACTS- Näkemys
Helena Kivi-Koskinen
EU ei jätä kiveäkään kääntämättä myllertäessään tekstiilialan liiketoiminnan kestäväksi
EU haluaa olla maailmanlaajuinen edelläkävijä tekstiilien globaalien arvoketjujen, uusien teknologisten ratkaisujen ja innovatiivisten liiketoimintamallien saralla. Tämä on käynyt erittäin selväksi sen jälkeen, kun EU:n komissio julkisti uuden tekstiilistrategiansa keväällä 2022.
EU:n tavoitteena on tehdä tekstiileistä kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Sääntely tullee kattamaan sitovat tavoitteet niin tekstiilien keräykselle, uudelleenkäytölle kuin kierrätyksellekin. Isoin asia on se, että tekstiileihin, kuten ensi alkuun t-paitoihin ja farkkuihin, tulee pakolliset kierrätyskuituvaatimukset.
Tutkijat ovat vuosia visioineet kestävämpää tekstiiliteollisuutta. Minusta EU:n strategiassa onnistutaan hienosta kattamaan kaikki nämä visiot. Strategia on riittävän rohkea. Ursula Von der Leyenin komissio on ottanut vihreän siirtymän sydämen asiakseen. Tekstiilistrategia todella myllertää alan toimintamalleja ja muuttaa maailmaa.
Katse pitää nyt kohottaa kohti tulevaisuutta
Kestävyyttä ja vastuullisuutta koskevissa asioissa meillä on Suomessa katse liikaa kiinni tämän päivän tekemisessä, joka sekin on todella hyvää. Mutta nyt on tärkeää nostaa näkökulmaa ja nähdä seuraavan 10 vuoden päähän. Pitää ymmärtää millainen muutos on edessä, miten se kutakin alan toimijaa koskettaa ja ennen kaikkea -mitä pitää tehdä, jotta meillä on EU-vision mukainen tekstiiliteollisuus jatkossa.
Mitä pitäisi tehdä?
Suomessa on tekstiilialalla todella hyvää osaamista ja se pitää pystyä hyödyntämään.
Mallia voidaan ottaa jo tehdystä. Voin hyvällä syyllä sanoa, että tekstiiliala on nyt samanlaisessa myllerryksessä, kuin aikanaan teollisuus kun Euroopassa luotiin CO2-päästöjen markkinat pari vuosikymmentä sitten. Nyt meillä on toimiva päästökauppa, joka ohjaa tehokkaasti päästöjen vähentämiseen ja alan toimijat vannovat sen nimiin. Akkustrategia synnytti akkuklusterin ja EU:n vetytalousstrategia loi Suomeen kansallisia vetyklustereita, toimijoiden yhteenliittymiä, jotka vievät osaamista, yhteistyötä ja investointeja eteenpäin. Vastaavanlainen eri toimialojen osaamiskeskittymä tarvitaan nyt myös tekstiilialan kestävyysmurroksen läpiviemiseen.
Valtiovallan pitäisi ottaa tekstiiliala nyt erityissuojelukseen. Lisäksi tarvitaan yksityisten eri tahojen, tutkimustoiminnan ja yritysten ja ylipäätään alan tiivistä yhteistyötä ja koordinaatiota.
Kirjoittaja Helena Kivi-Koskinen toimii ACTS:n vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä vastaavana johtavana asiantuntijana.
ACTS mukana YLEn radiouutisten keskustelussa EU:n tekstiilistrategiasta
Aihetta käsiteltiin YLE:n radiouutisissa 5.10.2022. Kommentoimassa ACTS:n Helena Kivi-Koskinen.
Kuuntele ohjelma tästä. Haastattelu alkaa kohdasta 7:04.
Lue myös YLE:n juttu aiheesta täältä.