EU:n tekstiilistrategia muuttaa teollisuuden toimintamalleja
Euroopan komissio julkisti viime keväänä suunnitelmansa muuttaa tekstiiliteollisuuden ja -kaupan businesslogiikka kiertotalouteen perustuvaksi. EU:n tekstiilistrategian ytimessä ovat pakolliset tuotesuunnitteluvaatimukset eri tuoteryhmille. EU määrää jatkossa, miten yrityksen pitää suunnitella tekstiilituotteet, jotta niitä saa myydä sisämarkkinoilla. Kuulostaa järisyttävältä, mutta sitä se ei ole. Vastaavat tuotesuunnitteluvaatimukset ovat jo pitkään koskeneet sähkölaitteita, kuten vaikka pesukoneita.
Tuotesuunnitteluvaatimukset koskettavat mm. tekstiilituotteiden pitkäikäisyyttä, korjattavuutta, kuitukierrätettävyyttä ja mahdollisuutta tuotteen uudelleen käyttämiseen. Komissio tulee määrittämään pakollisen kierrätyskuidun osuuden tekstiileissä, riippumatta siitä, kuinka paljon kierrätyskuitua on saatavilla tällä hetkellä. Sääntely tulee osaltaan tuomaan varmuutta sijoittajille ja rahoittajille, jotta ne uskaltavat investoida uusiin kierrätyskuituja valmistaviin laitoksiin. Investoijien tueksi komissio tullee laatimaan myös kriteerit EU:n taksonomiasäädökseen siitä, millainen liiketoiminta katsotaan kiertotalouden merkittäväksi edistämiseksi vaatetusteollisuudessa.
Uudelleenkäyttövelvoitteet taataan tuottajavastuulla
Tekstiilistrategiassa ei tyydytä asettamaan tekstiileille vain kunnianhimoisempia kierrätystavoitteita. Tekstiilejä maahantuovat ja valmistavat yritykset ovat jatkossa velvollisia tekemään toimia kuluttajien hylkäämien tuotteiden uudelleenkäyttämiseksi. Vaatimus toteutettaisiin tuottajavastuujärjestelmän kautta. Tuottajavastuujärjestelmä on jo käytössä monissa tuotteissa kuten pakkauksissa sekä sähkö- ja elektroniikkaromuissa. Millaiseksi tuleva tuottajavastuujärjestelmä muodostuukaan, merkittävä osa yrityksiltä kerättävistä kustannuksista kohdennetaan tekstiilijätteen synnyn ehkäisemiseen ja uudelleenkäytön valmisteluun.
Ei enää jätettä -kriteerit kierrätystä helpottamaan
Kierrätyksen helpottamiseksi EU aikoo ensi vuoden aikana laatia tekstiilijätteen ”ei enää jätettä” -kriteerit (EEJ), jotta kiertokuitutekstiilit ovat puhtaita ja turvallisia käyttää eikä niitä käsitellä jätelainsäädännön vaan tuotelainsäädännön mukaan.
Mitä uusi sääntely tarkoittaa yritysten kannalta?
Suomalaisten tekstiilialan yritysten kannattaa parantaa kilpailukykyään ennakoimalla uusia vaatimuksia ja pyrkimällä vaikuttamaan riman korkeuteen. Vuoteen 2030 mennessä EU:n markkinoille saatettavat tekstiilituotteet ovat pitkäikäisiä ja kierrätettäviä, ne on valmistettu suurelta osin kierrätyskuiduista, ne eivät sisällä vaarallisia aineita ja ne on valmistettu sosiaalisia oikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen. Kilpailuetua voivat saada ne, jotka tekevät muutokset nopeimmin.
Suomalaisen tekstiiliteollisuuden kannattaa olla hereillä myös EEJ-kriteerien laatimisessa. Suomessa on mm. kehitetty tekstiilien lajittelua helpottavia tunnistusteknologioita. Tätä osaamista kannattaa kansallisesti pyrkiä hyödyntämään komission neuvotteluissa, kun tekstiileille laaditaan ei enää jätettä -periaatteita.