EU rakentaa uusiomateriaalien markkinat tekstiilistrategiallaan
EU aikoo luoda tekstiilien uudelleenkäytön ja uusiomateriaalien markkinat, niin kuin se loi teollisuuden päästöoikeuksien markkinat melkein pari vuosikymmentä sitten. EU ei jätä kiveäkään kääntämättä mittavassa lainsäädäntöpaketissaan.
Toimialalla on monia pullonkauloja, kuten keräys, lajittelu ja materiaalien esivalmistelu uudelleenkäyttöä ja kierrätystä varten. EU aikoo puuttua juuri näihin pullonkauloihin pakottavalla lainsäädännöllä. Samalla EU tukee kaikin tavoin uuden EU-tasoisen tekstiiliekosysteemin markkinalähtöisyyttä ja tehokkuutta.
Toimijoiden katse kannattaa nostaa EU:n vision tasolle
Tekstiiliteollisuus on tunnistettu EU:ssa toimialaksi, jossa on hyvät mahdollisuudet siirtyä kiertotalouteen ja saada aikaan systeemistä muutosta eli vihreää siirtymää. Maahantuojat, tekstiilien valmistajat ja kaupat joutuvat ottamaan vastuun tuotteen koko elinkaaresta.
"EU haluaa olla maailmanlaajuinen edelläkävijä tekstiilien globaalien arvoketjujen, uusien teknologisten ratkaisujen ja innovatiivisten liiketoimintamallien saralla. "
EU haluaa olla maailmanlaajuinen edelläkävijä tekstiilien globaaleissa arvoketjuissa, uusissa teknologisissa ratkaisuissa ja innovatiivisissa liiketoimintamalleissa. EU tulleekin säätämään sitovat tavoitteet keräykselle, uudelleenkäytölle ja kierrätykselle, niin kuin se on tehnyt CO2-päästövähennyksille, energiansäästölle ja uusiutuvalle energialle.
Suurinta poliittista kädenvääntöä tullee sitovasta kierrätyskuidun tavoitteesta tekstiileissä. Ensimmäiseksi pakollinen kierrätyskuidun osuus säädetään todennäköisesti farkuille ja t-paidoille.
Selvää on joka tapauksessa, että EU:n vihreässä siirtymässä on valtavaa potentiaalia uusille työpaikoille ja investoinneille.
Tekstiilien uudelleenkäytölle ja kierrätykselle ei ole vielä riittäviä kansainvälisiä standardeja
Jotta kiertotalousketjuista saadaan tehokkaita ja teollisuutta palvelevia, on tuotteiden mm. säilytettävä siinä arvonsa. Siksi nyt on panostettava voimakkaasti automaatioon, koneälyyn ja tunnistusteknologioihin, materiaalitekniikkaan, LCA-laskentaan ja brändäykseen.
"Nyt on hyvä herätä siihen, että suomalaisia edelläkävijätoimittajia on odottamassa suuret markkinat, kun EU pakottaa toimijat kiertotalouteen vuoteen 2030 mennessä."
Suomalaisten yritysten kannattaa tunnistaa EU:n uuden standardointistrategian merkitys ja vaikuttaa tekstiilien ja vaatteiden kiertotalousratkaisujen standardointiin, sillä meillä on korkeatasoista teknologista osaamista. Nyt on hyvä herätä siihen, että suomalaisia edelläkävijätoimittajia odottaa suuret markkinat, kun EU pakottaa toimijat kiertotalouteen vuoteen 2030 mennessä.
Julkinen valta tukemaan arvonsa säilyttäviä kiertotalousketjuja
Tekstiilistrategian edellyttämiä kyvykkyyksiä ei ole kellään yrityksellä yksinään ja nyt on myös valtiovallan tärkeää ennakoida, millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. Italiassa käytetään koronan elpymisrahoja Euroopan tasolla suuren kiertotalouskeskuksen infrastruktuuriin, ReHubiin. Suomella on kaikki edellytykset samaan, mutta meillä ei ole vielä riittävästi näkemystä ajatella tekstiilistrategiasta isosti ja toimia pohjoisena EU-tason klusterina. Mikään mahdoton tehtävä osaamisen kerääminen yhteen ei ole, kuten EU:n vetytalousstrategian ja akkustrategian johdosta syntyneet kansalliset klusterit osoittavat.
Digitaalinen tuotepassi muuttaa maailmaa
Yritysten kannattaa ennakoida, millainen globaali järjestelmä digitaalisesta tuotepassista on tulossa, koska se tarjoaa edelläkävijöille tuottavuusloikan. Digitaaliseen tuotepassiin kerätään yksityiskohtaista tietoa elinkaaresta ja sertifioinneista, kierrätystä helpottavasta tuotesuunnittelusta, materiaalikoostumuksesta, vaarallisista aineista, korjattavuudesta, tuotteen kestosta ja jopa arvoketjun sosiaalisesta ja ympäristöllisestä huolellisuusvelvoitteesta.
"Digitaalinen tuotepassi muuttaa maailmaa ja jokaisen yrityksen kannattaa ymmärtää, miten se muuttaa omaa toimintaa."
Tavoitteena on helpottaa myös jätteen synnyn ehkäisyä sekä automatisoida uudelleenkäyttöä ja tekstiilien kierrätystä uudelleen arvonlisää tuottaviksi tekstiileiksi. Digitaalinen tuotepassi muuttaa maailmaa ja jokaisen yrityksen kannattaa ymmärtää, miten se muuttaa omaa toimintaa.
YLE uutisoi aiheesta
Lue YLE:n juttu aiheesta tästä.
YLE radiouutiset 5.10.2022. Haastattelu alkaa kohdasta 7:04.
Koskettaako aihe sinun yritystäsi? Me ACTS:ssä tiedämme!